„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A fekete-tengeri hadműveletek, 1941-44

A Fekete tengeren a Barbarossa hadművelet kezdetétől 1944.09.8-ig folytak hadműveletek a Szovjetúnió és a Tengelyhatalmak [Németország, Olaszország (később a Salói Köztársaság), Románia, Horvátország, és Bulgária] között.
 
 
A szemben álló erők:
 
A szovjet fekete-tengeri Flotta:
A fekete-tengeri Flotta 1 csatahajóból, 5 cirkálóból [Cservonaja Ukrajna, Molotov Vorosilov, Krasny Krym, Krasznij Kavkaz], 18 rombolóból, 18 aknarakó hajóból, 84 motoros torpedónaszádból, és 44 tengeralattjáróból állt.
 
 
A Kriegsmarine (a Német Haditengerészet):
A német haditengerészet a Barbarossa hadművelet megindítása előtt a Fekete-tengerre vezényelt 10 S-hajót, 23 Räumboote-t (őrnaszádot), és a II.B osztályú U-bootokból álló 30. tengeralattjáró flotillát. Az előrenyomulások során a birtokukba került hajógyárakban a németek különféle kisegítő hajókat gyártottak.
 
 
A Marina Regala Romana (a Román Királyi Haditengerészet):
A román haditengerészet 4 rombolóból, 6 torpedónaszádból, 3 korvettből, 3 ágyúnaszádból, 5 aknarakó hajóból, 3 tengeralattjáróból, és 5 törpe-tengeralattjáróból állt.
 
 
A Regia Marina (az Olasz Királyi Haditengerészet):
Olaszország 5 torpedónaszádot, 5 aknarakó hajót, számos MAS hajót, és 6 törpe-tengeralattjárót küldött a Fekete-tengerre. Az olasz egységek 1942 nyarán érkeztek, és ezekből létrehozták a 101. flotillát. Az olasz hajók Jaltában és Feodoszijában állomásoztak. Az olaszok itt olyan figyelemre méltó sikereket értek el, hogy még Erich Raeder admirális, a Kriegsmarine főparancsnoka is meglátogatta a tengerészeket.
 
 
A Chorwacki Legion Morski (a Horvát Tengeri Légió):
Horvátország 343 önkéntest küldött, német hajókon, német parancsnokság alatt harcoltak.
 
A Marina Nazionale Repubblicana (a Salói Köztársaság Haditengerészete):
Olaszország 1943 őszi kapitulációja után Mussolini kikiáltotta a Salói Köztársaságot, amely a Fekete-tengeren maradt 5 olasz törpe-tengeralattjáróval vett részt az 1943-1944-es hadműveletekben.
 
 
Bulgária:
Bulgária és a Szovjetúnió közt csak 1944 szeptember 5-8 között volt hadiállapot, ekkorra a Tengelyhatalmak már kiszorultak a Fekete-tengerről, így már nem igen vett részt tengeri hadműveletekben.
 
Az 1941-es hadműveletek:
1941 június 26-án szovjet hajók ágyúzták a román Constanța kikötővárost, ami során a Moszkva romboló került fel a szovjet veszteséglistára. Októberben a flotta evakuált 86000 katonát és 150000 civilt Odessából, majd később támogtást nyújtott a Szevastopolt védő erőknek. Decemberben a fekete-tengeri Flotta egy kétéltű hadművelet keretén belül a Vörös Hadsereg 40000 katonáját tette partra a Kerch-félszigeten.
 
Az 1942-es hadműveletek:
A szovjet fekete-tengeri Flotta az év első felében támogatta a Vörös Hadsereget a szevasztopoli csata során,és ezalatt elvesztett 1 cirkálót és 6 rombolót. 1942 nyarára német kérésre megérkeztek a Regia Marina hajói és tengeralattjárói, amelyek aktívan részt vettek a harcokban. A szovjeteknek nem sikerült megakadályozniuk a németek átkelését a Kerch félszigetről a Taman félszigetre. Augusztus elején az olasz MAS 368,MAS 369,és MAS 372 hajók szembeszálltak a Molotov szovjet nehézcirkálóval, és a Kharkov rombolóval. A MAS 368-as két évig harcképtelenné tette a Molotov nehézcirkálót, valamint súlyos sérüléseket szenvedett a Kharkov romboló is. Az ősz folyamán a szovjet hajók kisebb-nagyobb sikerrel evakuáltak kikötőket a Fekete-tenger keleti partján. Ezekben az időkben a szovjet tengeralattjárók igen aktívak voltak a Fekete-tenger nyugati felében.
 
 
Az 1943-as hadműveletek:
A háború menete ekkorra már megfordult. A szovjet Fekete-tengeri Flotta viszont a háború előtti méretének kb. ötödére-negyedére csökkent, hajói pedig rossz állapotban voltak. 1943-ra 1 csatahajó, 4 cirkáló, 9 romboló,és 29 tengeralattjáró maradt. A Regia Marina elkezdte kivonni egységeit a Fekete-tengerről, az év második felére már csak a törpe-tengeralattjárókat hagyták ott az olaszok. A Kuban hídfő kiürítése sikerült a németeknek, a stukák 3 rombolót elsüllyesztettek, ennek hatására a nagy hajók már csak Sztálin közvetlen parancsára kerülhettek harcérintkezésbe az ellenséggel.
 
Az 1944-es hadműveletek:
1944-ben a Tengelyhatalmak egyre nehezebb helyzetbe kerültek a keleti-fronton. A nagy szovjet hajók a rossz állapotuk miatt nagyon passzívak voltak, így a hadműveleteket kis hajók, tengeralattjárók, és repülők hajtották végre. 1944 márciusában Odessa felszabadult, a Tengelyhatalmak pedig csapdába estek a Krím félszigeten. 1944 tavaszára a Tengelyhatalmak Szevasztopolba szorultak vissza, ahonnan mintegy 150000 német és román katonát evakuáltak tengeri úton Constanțába. 1944.08.24-én Románia átállt, ezzel a hadműveletek a Fekete-tengeren gyakorlatilag véget értek. Bulgária szeptember 5-től 8-ig viselt hadat a Szovjetúnió ellen, majd kapitulált. Ezzel véget értek a fekete-tengeri hadműveletek.
 
A Fekete-tengeren folyt küzdelem más jelleget öltött, mint a csendes-óceáni, atlanti-óceáni, vagy a földközi-tengeri csaták, itt nem álltak egymással szemtől szemben nagy hadiflották. Itt a Tengelyhatalmak kisebb tengeri egységei próbálták meg legyőzni a nagy számbeli fölényben lévő, de rosszul karbantartott szovjet fekete-tengeri Flottát.
 
Források:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Walki_na_Morzu_Czarnym_w_II_wojnie_%C5%9Bwiatowej#Bu.C5.82garia
http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Sea_campaigns_%281941%E2%80%931944%29
http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=61&p=1288174
http://comandosupremo.com/blacksea.html
http://www.worldwar2.ro/organizare/?article=25
http://www.icsm.it/regiamarina/blacksea.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Regia_Marina#Black_Sea
 
Írta: Veres Marcell Vencel

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább