„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Seversky P-35 vadászgép

1935 májusában a US Army új, korszerű vadászgépre írt ki pályázatot, amelyre a Seversky Aircraft Corporation a SEV-2XP típussal jelentkezett. A nagysebességű repülőgépet a SEV-1XP, a SEV-7 és az AP-1 típusokkal szerzett tapasztalatok alapján tervezték, erősebb hajtóművel és számos légerőtani módosítással. Ezután kaptak rendelést a P-35-ösre; a 77 repülőgép révén tartották fenn a gyártást mindaddig, amikorra a - hamarosan a Republic céghez került - gyárban már korszerűbb gépeket gyárthattak. A P-35-ösöket 1938 augusztusáig adták át, de miután megjelentek a jobb teljesítményű vadászgép-típusok, a P-35-ösöket már csak vadász-iskolagépekként használták. Svédország 120 darab EP-1 jelű exportmodellt rendelt meg, ám az USA ebből 60 repülőgépet lefoglalt, és P-35A jelzéssel a Fülöp-szigetekre vezényelték őket, ahol nagy részük már néhány órával a japánok támadása után elpusztult.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 7,67 m

  • Magasság: 2,77 m

  • Fesztávolság: 10,97 m

  • Hatótáv: 1850 km

  • Személyzet: 1 fő

  • Csúcsmagasság: 9300 m

  • Szerkezeti tömeg: 1957 kg

  • Felszálló tömeg: 2855 kg

  • Csúcssebesség: 452 km/h

  • Fegyverzet: egy 0,5 hüvelykes mereven beépített géppuska és egy 0,4 hüvelykes, mereven beépített géppuska a pilótafülke előtt a törzs tetején és 159 kg-os bombateher zárt bombatérben

  • Hajtómű: egy 950 Le-s (708 kW) Pratt and Whitney R-1830-9 típusú, 14 hengeres, kétsoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább