A hamburgert sokan amerikai terméknek hiszik, és emiatt imádják – vagy utálják. A valóság ennél sokkal sokrétűbb.
A hamburger története időszámításunk előtt kezdődött, az antik Rómában. Mivel a többemeletes, legkevésbé sem tűzbiztos épületekben nem lehetett sütni-főzni, az alagsori „gyorséttermek" virágkora volt akkoriban. Egy ma már elfelejtett nevű római étteremtulajdonos találta ki a húspogácsa receptjét. Az ókori recept a következő: darált marhahús, sózva, borsozva (a bors akkoriban könnyebben hozzáférhető volt, mint a sötét középkorban, mivel vallási ellentétek nem zárták le az arab közvetítéssel működő keleti kereskedelmi utakat). A sós, borsos darált húst összekeverték croacum-mal. A croacum pedig nem más, mint fehér bor és olívaolaj keveréke. Az így összegyúrt anyagot sütötték ki forró vaslemezen, és rakták salátalevél, és más zöldségek mellett egy jókora zsömlébe. Ezt az ételt teljes nevén így hívták: Aesichia Amentata.
A római recept nem merült feledésbe, de az üzleti lehetőséget a Római Birodalom bukását követően sokáig nem ismerték fel. Egészen a II. világháborúig. A legenda szerint egy amerikai bombázós repülő találta ki a gyorséttermek láncának az ötletét. (A Memphis Belle című filmben erre van is halvány utalás.) Az Aesichia ekkor kapta a Hamburger nevet, mivel állítólag éppen Hamburg felett fogant meg az amerikai repülős fejében a nagy ötlet. Sokan hiszik, hogy ez amerikai étel...pedig nagyon nem. Az étel maga római eredetű. A hozzá kötődő étterem-láncok amerikaiak. És ha a legendának hihetünk, akkor az ötlet Hamburg felett, egy B-17 bombázógépen született.
Forrás: Discovery Channel
Írta: dr. Bársony Atilla (Atiraptor)